Kiek-In Kanaalpark: Fotoroute met portretten van Dijk en Waarders

Nico Vader “De historie is hier zichtbaar en tastbaar”  “Het Kanaalpark Dijk en Waard is een gebied met een rijke geschiedenis. In de loop der tijd is de omgeving sterk veranderd, maar gelukkig is een aantal bijzondere plekken goed bewaard gebleven. De historie is hier zichtbaar en tastbaar. Daar mogen we trots op zijn.”  Woorden van Nico Vader (70), een bekende Dijk en Waarder met een enorme kennis van  het gebied dat nu Kanaalpark heet. Hij is al sinds 1997 betrokken bij Stichting Langedijk Waterrijk en de voormalige scheepsbouwkundige is ook de trotse eigenaar van  de Schuitenhelling, een museum van oude vaartuigen en industrieel erfgoed in zijn eigen achtertuin aan de Sluiskade 16 in Broek op Langedijk.
Ruby Groen  “Wandelen is voor mij een soort meditatie”  “Ik kom graag in het Kanaalpark. Voor mijn werk ga ik vaak met groepen het water op. Eén van de mooiste plekjes is het geheime eiland en het Oosterdelgebied in het Rijk der Duizend Eilanden. Waar dat eiland is? Haha, ik ga nu niet verklappen waar dat precies is, want dan is het geen geheim eiland meer.”   Ruby Groen is onderneemster in hart en nieren. Ze begon zeven jaar geleden met LangerdijkerUitje. Dit bedrijf richt zich vooral op bedrijven die op een bijzondere locatie willen vergaderen en een speciale dag willen beleven op of nabij het water.
Anita Paceka   “Ik ben een echt buitenmens, hier voel ik me thuis”  “Ik ben anderhalf jaar geleden in Heerhugowaard komen wonen en toen heb ik gelijk een nieuwe kano gekocht. De omgeving hier is geweldig. Kanoën is mijn grote passie en ik ben graag op het water. Ik ben een echt buitenmens, hier voel ik me thuis.”   Aan het woord is voormalig topsporter Anita Paceka (41). Ze groeide op in Bezdan, een klein dorp in het noordwesten van Servië, vlakbij de grens met Hongarije. Als kind ontpopte zij zich als een groot kanotalent. Ze won maar liefst zeven nationale titels. Nu is ze lid van kanovereniging Kanowaard, dat is gevestigd aan de Westdijk in Heerhugowaard.

Kiek-In Kanaalpark is een fotoroute met portretten van inwoners en ondernemers die in hun vrije tijd of via hun werk met Kanaalpark zijn verbonden. De expositie start op vrijdag 21 juni en loopt door tot en met zaterdag 21 september. 


Tijdens de fotoroute kunnen belangstellenden kennis maken met 22 Dijk en Waarders die vertellen waaraan ze verknocht zijn en wat hun verbinding is met Kanaalpark. In een wandelroute van ongeveer 4 km (5.500 stappen) zie je de portretten; via een QR Code op de foto of via www.zomervankanaalpark/kiekin kun je de persoonlijke verhalen achter de portetten lezen.


Het is een bonte verzameling van personen die op de fotoroute te zien zijn. Van sluiswachter en roeier tot scheepsbouwkundige en van supspecialist en molenaar tot wijkagent. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben allemaal een band met het waterrijke gebied in het hart van gemeente. 


Ze praten er graag over en ze komen er vaak. Ze genieten van de natuur of de zonsondergang. Ze varen, zwemmen, roeien, fietsen en wandelen. Ze gaan het liefst alleen op pad of juist in groepsverband. Het zijn inwoners en ondernemers, jong en oud. Leer ze kennen. Bekijk hun foto’s en lees hun bijzondere verhalen.


De officiële start is op vrijdag 21 juni aanstaande, maar we lichten graag een tipje van de sluier op. Hieronder maakt u kennis met drie gefotografeerde personen en een fragment uit hun verhaal dat u straks via een QR-Code volledig kunt lezen. 

Contact

Kiek-In Kanaalpark: Fotoroute met portretten van Dijk en Waarders
info@ontdekdijkenwaard.nl


Wanneer

Wekelijks van 21-06-2024 tot 21-09-2024

Bekijk wat er nog meer te doen is